Afgelopen week heb ik de specialisatie Massage bij Rugklachten gehaald. Een prachtige toevoeging aan het lijstje specialisaties die ik al had. 

Veel mensen hebben last van lage rugklachten, ook wel spit of lumbago. Patiënten met lage rugpijn hebben pijn onder in de rug. De pijn kan ook uitstralen naar de bil of het been. Vooral lang staan of zitten, maar ook bewegen kan flink pijn doen. Lage rugpijn komt veel voor. Vier van de vijf mensen hebben wel eens last van hun rug. Sommigen krijgen het maar één keer, bij anderen komt het geregeld terug, maar dat betekent niet dat het dan ernstig is.

Waar rugpijn vandaan komt, is bij de meeste mensen lastig aan te geven. Zelfs bij erge pijn in je rug is er meestal geen sprake van een ziekte of blijvende schade. Zeker is dat rugpijn bij de meeste mensen te maken heeft met de spieren, banden en gewrichten in de rug. Deze werken dan even niet zoals zou moeten. Ze zijn, simpel gezegd, ‘uit vorm’ of ‘uit balans’. Dat is echter geen reden tot pessimisme. Rugpijn heeft een goede prognose, dat wil zeggen: de kans is groot dat de klachten verdwijnen.

Met een behandeling van ongeveer 45 minuten zijn al veel mensen geholpen, de klachten zijn soms zelfs helemaal weg. Vaker zijn meerdere behandelingen nodig, waardoor ik een abonnement voor drie keer heb samengesteld.