Goede voornemens als doel voor jezelf

Charlie Mackesy

"Goeie voornemens, daar doe ik niet aan." Dat hoor je tegenwoordig steeds vaker. Gezonder leven, stoppen met roken, afvallen. Ik ben mezelf in ieder geval de laatste dagen van het oude jaar echt flink te buiten te gaan.

Oliebollen, chips en andere hapjes, het móest op. Ik wist namelijk dat ik vanaf maandag echt op de rem zou gaan staan. Ik doe er dus lekker wel aan: mijn goede voornemen is gezonder leven en vooral: flink afvallen. Mijn alcoholgebruik gaat op pauze, zoals de tegenwoordig ook gebruikelijk is in januari en de dieetboeken heb ik weer uit de keukenla gehaald en op het aanrecht gelegd. En hoe erg het ook zou zijn, ik moest en zou op de weegschaal deze eerste maandag van het nieuwe jaar. De knop is om en ik heb het gedaan. Natuurlijk wist ik allang dat de wijzer de verkeerde kant op zou gaan, want mijn kleding zat hier en daar wat te strak of past soms gewoon helemaal niet meer. Echt schrikken was het dus niet maar het bevestigde des te meer dat er nu echt iets moet gebeuren. Het hardlopen heb ik de laatste weken toch met een best nette regelmaat volgehouden maar vanaf vandaag gaat er een tandje bij. De hond moet er dus ook weer aan geloven, al doet hij het makkelijker en met meer flair dan ik. Voordeel is wel dat hij nog steeds uitgeteld in zijn mand ligt op het moment dat ik dit schrijf. Dus goede voornemens stom? Misschien, maar ik heb ze nodig om mezelf een doel te stellen.

Stel je zelf kleine doelen, die kun je makkelijker volhouden

Moeilijk? Valt wel mee. Stel jezelf gewoon kleine doelen, die zijn makkelijker te halen en geven je dus sneller en vaker een goed gevoel als het gelukt is! In mijn geval ga ik dus geen 15 kilo in één keer afvallen, maar steeds 5 kilo. En heb ik die gehaald, dan begin ik aan de volgende 5. Ik ga er in ieder geval voor en zal je op de hoogte houden van mijn vorderingen.