Wanneer was jouw laatste massage?

Waarschijnlijk moet je even diep graven om die vraag te kunnen beantwoorden. We zijn altijd druk met onze gezondheid: we eten zo gezond mogelijk, bewegen veel, letten op de inname van voldoende vitamines en mineralen en we drinken bovendien veel water. Verder mediteren we of doen we aan yoga. Maar wat ik toch wel vaak mis in dat rijtje, is het nemen van regelmatige massages.


Misschien denk je dat alleen sporters gemasseerd moeten worden of zie je het misschien meer als luxe die je jezelf veel te weinig gunt. Maar weet je hoeveel goeds een uurtje massage voor je lichaam en geest kan doen? 

JE HOOFD UITZETTEN - Een massage is bijvoorbeeld enorm goed voor je weerstand en het verbetert het algehele welbevinden sterk. Het maakt serotonine en oxytocine aan, stofjes in je hersenen waardoor je je een stuk prettiger gaat voelen. Dat wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Het geeft dus rust in je hoofd. Bijvoorbeeld wanneer je slecht slaapt, je vaak zorgen maakt en je je hoofd niet even "uit kan zetten". 
Daarnaast verhoogd een massage ook de weerstand door de verhoogde aanmaak van witte bloedcellen. Die gaan virussen en infecties namelijk te lijf. Ook het stresslevel van je lijf wordt verlaagd, dat komt omdat de hoeveelheid cortisol aangepakt wordt. Mede door de diepe ontspanning waar je in terecht komt, reageert je lichaam en gaat het zenuwstelsel over op de herstelmodus. 
AFVALSTOFFEN - Het belangrijkste is misschien nog wel dat met een massage veel fysieke problemen worden aangepakt. Door masseren wordt de bloedcirculatie namelijk goed op gang gebracht. Door de bloedcirculatie worden voedingsstoffen naar de spieren getransporteerd en worden afvalstoffen weer afgevoerd. Spieren maken melkzuur aan na bijvoorbeeld sporten, waardoor je spierpijn ervaart.  Meestal worden die melkzuren goed afgevoerd, maar soms ontstaan er blokkades in de vorm van spierknopen. Door die knopen los te masseren kunnen de afvalstoffen de spier weer verlaten waardoor je weer beter in je lijf komt te zitten. Denk bijvoorbeeld aan hoofdpijn door vastzittende schouders. 

Al met al geeft een massage je veel energie, ontspanning en meer bewegingsvrijheid of verlichting van klachten. Een uurtje masseren staat gelijk aan een paar uur slaap. Dus hoeveel heb jij nog in te halen?