Kerst 2020 of toch even lekker coronazeuren?

Kerst is een beetje anders dit jaar. Of eigenlijk: dit is de meest rare kerst ooit. Verplicht rust en de salon voor de tweede keer op slot. Het is frustrerend en ik heb moeite met de keuzes van de overheid.

De tegenstellingen zijn in mijn beleving namelijk erg groot. Een slijterij die open mag zijn en blijkbaar als essentieel wordt gezien en een keten van drogisterijen waar je naast paracetamolletjes ook speelgoed en lekkere geurtjes kan en mag kopen. Een rij van zeker 20 meter voor de slager op de dag voor kerst draagt volgens mij ook niet echt bij aan het verminderen van het aantal bewegingen. Bijzonder vindt ik het ook dat fysiotherapeuten wel mogen werken waarbij ik me dan ook afvraag wat er anders is aan hoe onze beroepsgroepen hun werk uitoefenen. Dezelfde massagetafel, mondkapje op, onze handen die dezelfde spiergroepen behandelen op dezelfde afstand van de persoon op tafel... enfin, er zal, als je het de overheid zou vragen, wel een goede afweging op losgelaten zijn.

Wij (sport-)masseurs mogen ons werk in ieder geval wederom voor een aantal weken niet doen. En dát vind ik dus zuur. Ons werk bestaat namelijk vooral uit het optimaal laten doorbloeden en het verbeteren van verschillende lichaamsfuncties waardoor spierspanning verminderd wordt en de doorbloeding van overbelaste of geblesseerde spieren en gewrichten verbetert. Maar het bestaat daarnaast ook uit het geven van een stuk ontspanning en rust. Het ondersteunen bij een reset van lichaam en geest. Dat draagt dan vervolgens weer bij aan een hogere weerstand en, jazeker, dat helpt dan weer bij het gezond blijven en worden. In deze donkere dagen met regen, wind en kou en alle virussen die op de loer liggen, is een hoge weerstand überhaupt wenselijk en dan is het cirkeltje toch weer gemakkelijk rondgebreid.

De afgelopen maanden bestond ruim 80% van mijn gasten uit medewerkers in de zorg, thuiswerkers en mensen die dit coronajaar plotseling op een andere manier moesten gaan werken of leven. Dat was in veel gevallen een aanslag op het lichaam. Stress, hoofdpijn en rug-, nek- en schouderklachten dien ten gevolge... Met een massage kan overigens heel veel weer snel verholpen worden. Ik denk dat alle masseurs in Nederland de afgelopen maanden een substantiële bijdrage hebben geleverd aan het toegankelijk houden van de zorg aan alle Nederlanders.

Genoeg van mijn gemopper? Ik zelf eigenlijk ook wel hoor. Want eerlijk is eerlijk; zorgen hoeven wij ons thuis gelukkig nog niet te maken. In de aanloop naar kerst heb ik mijn man (de bloemist) weer kunnen helpen in zijn winkel.Ook de bloemenverkoop, hoe toepasselijk, floreert namelijk. En dat doet het al vanaf de start van corona. Logisch, maar eigenlijk ook niet zo essentieel als je het mij vraagt. Een paar weken rust was voor mijn man daarom ook zeker geen luxe geweest. Het afgelopen jaar was voor hem hectisch. In het voorjaar hielp ik hem dan ook al een aantal weken, en nu, rond kerst was het drukker dan ooit tevoren. Om mijn handen in vorm te houden is hij deze drie vrije dagen dus een goed (en zeer gewillig) slachtoffer op mijn tafel.

We hebben het thuis gezellig, geen diner met de hele familie maar de Top2000 op de radio en een paar flinke wandelingen met de honden. Drie dagen samen vrij, we genieten er van en kijken uit naar een nieuw, coronavrij jaar. Wat zou dat mooi zijn!

What do you want to do ?
New mail