(KERST) STRESS

December is begonnen. Daarmee bedoel ik, druk-druk-druk in huize Verheul. Met enige huivering kijk ik er ieder jaar weer naar uit. Of beter, zie ik er stiekem een beetje tegenop.

Met een man als bloemist en mijn eigen werk in deze rare tijden van corona betekent december voor ons: aan de bak, en flink ook! De wekker gaat steeds vroeger naarmate kerst nadert (en dan zal ik je niet lastigvallen met het daadwerkelijke uur van deze dagelijkse marteling). Het avondeten schiet er vaker bij in, en hooguit blijft het dan in de avond bij elkaar gedag zeggen en weer slapen. Kerstavond vieren we traditioneel met (zo mogelijk) alle kinderen én de benodigde stokjes onder onze oogleden. Daarna volgt dan het echte instortmoment. De beide kerstdagen fungeren als ons "weekend van twee dagen", bijkomen, slapen, wat eten en weer slapen.

Het afgelopen jaar was "een beetje raar". De eerste lockdown betekende voor mij gedwongen thuiszitten, de achtergevel van het huis in de verf zetten en het hardlopen weer oppakken. De herstart in mei was zeer welkom omdat ik ondertussen na de bijna dagelijkse hardlooptraining, ook nog tegen de muren begon op te lopen. Het werd druk. Er kwamen mensen uit de zorg die aan hun tax zaten, ouders van kinderen die thuis onderwijs kregen van pa en ma en ik zag mensen die plotseling thuis moesten werken zonder het juiste thuiswerkmeubilair. Dat geeft uiteraard de nodige klachten. Maar ook de behoefte aan ontspanning nam toe. Misschien omdat we nergens meer naartoe kunnen, niet meer op vakantie mogen? Een dagje sauna wordt lastig in verband met de benodigde reserveringen en daar zit niet iedereen direct op te wachten. Ontspanning dus. In de vorm van een ontspanningsmassage of fijne gezichtsbehandeling. Het afgelopen jaar stond voor mij ook in het teken van nieuwe technieken leren en scholing. De cosmetische bindweefselmassage, lage rugklachten, de basistechnieken van voetreflexologie en zo waren er nog wel meer. In januari staat er een mooie opleiding Sportblessures en herstel op het programma in het kader van mijn werk als sportmasseur bij VSCO '61. Een mooie aanvulling lijkt me. Maar voor nu maar even ademhalen en volle kracht vooruit met al het geleerde in mijn achterhoofd.

De decemberstress dus even het hoofd bieden, hoe dan? Simpel. Meer tijd voor jezelf inplannen, af en toe een kruis in je agenda zetten en de me-time factor weer even aanhalen. Ik doe het de laatste maanden ook, gun mezelf een fijne behandeling bij de schoonheidsspecialiste, plan een uurtje voor mijn voeten, vraag een collega sportmasseur en heel soms...  doe ik mezelf een mooie fles wijn cadeau om gewoon even van te genieten. Ik ben het waard! En jij dus ook!