• Hits: 423

EEN MASSAGE GOED VOOR JE WEERSTAND? 


Ik ben er eens ingedoken en ben tot de conclusie gekomen dat lief zijn voor je lief zeker goed is voor je gezondheid. En waarom dan wel, vraag je je af? Ik zal het proberen uit te leggen.

Los van het feit dat een massage een positieve invloed op het immuunsysteem heeft, zorgt het ook voor een betere bloedcirculatie, meer witte bloedcellen en minder cortisol, de aanmaak van goede hormonen en bevordert het je nachtrust. 

Dat immuunsysteem kan in de herfst en wintermaanden echt wel een flinke boost gebruiken. Zeker nu het Covid-19 virus rondwaart en je het liefst zo gezond mogelijk wil blijven. Bij een massage wordt de bloedcirculatie geactiveerd en dat verbetert de stofwisseling. Schadelijke stoffen worden sneller afgevoerd en verse voedingsstoffen worden aangevoerd. Een sneller herstel en meer energie is het effect. Onderzoek heeft trouwens aangetoond dat onder invloed van een massage de samenstelling van je bloed verandert. Er worden meer witte bloedcellen aangemaakt die helpen om ziekteverwekkers in je lichaam te bestrijden en daarmee dus je immuunsysteem versterken. Cortisol is een stresshormoon waar je niet zoveel van wil hebben. Je lichaam maakt het aan als je langere tijd onder spanning staat. Het hormoon zorgt ervoor dat je lichaam alle energie gebruikt om deze stress het hoofd te bieden. Je weerstand moet hierop dus inleveren waardoor je sneller ziek wordt. Als je je vaker laat masseren, dan krijgt je lichaam dus de kans om te ontspannen en te herstellen, waardoor je immuunsysteem intact blijft en je minder vatbaar bent voor virussen.

Het "knuffelhormoon" oxytocine komt vrij tijdens een ontspanningsmassage. Dat geeft je een veilig en fijn gevoel. Je ontspant makkelijk, de stress valt weg en je komt tot rust. Dat is goed voor je weerstand, want zonder stress kun je dus beter je gezondheid bewaken. Ook het hormoon endorfine komt vrij. Dat noemen we ook wel het "gelukshormoon", en dat is ook een goede bestrijder van het stresshormoon. Zit je goed in je vel, dan zorg je beter voor jezelf waardoor je immuunsysteem blij met je is.

Wat veel mensen al lang weten is dat een fijne massage je nachtrust bevordert. Je bent ontspannen en valt makkelijker in slaap. Je slaapt trouwens ook dieper waardoor je lichaam aan het werk kan met herstelwerkzaamheden. En een goede nachtrust is.... goed voor je immuunsysteem. 

En heel veel andere goede eigenschappen van een massage zal ik dan ook nog eens opsommen, al is dat ondertussen bij veel van jullie allang bekend.

Een massage zorgt voor soepele spieren, het is een manier om te relaxen en blokkades uit de weg te ruimen. De doorbloeding verbetert en je huid is frisser en stralender. Je ademhaling verbetert en dat is goed voor je organen. Je geest ontspant waardoor je beter kunt slapen en je herstelt sneller van griep en verkoudheid. 

Moet ik nog meer vertellen, of is het nu wel duidelijk dat een massage altijd goed voor je is?