Magnesium - het sleutelmineraal voor ons lichaam

Magnesium is het sleutelelement onder de mineralen. Het stuurt de gehele stofwisseling aan, oefent invloed uit op alle functieniveaus van ons lichaam en is een noodzakelijke voorwaarde voor groei en energiewinning. Natuurlijk is magnesium niet het enige belangrijke mineraal, maar het neemt een sleutelpositie in bij de coördinatie van alle overige minerale stoffen en is daarom voor de mens van buitengewone betekenis.

Veel andere stoffen kunnen bovendien alleen hun werking ontwikkelen wanneer voldoende magnesium beschikbaar is. Wanneer magnesium ontbreekt, kunnen andere mineralen, bijvoorbeeld calcium, niet worden opgenomen. Dit is de reden dat een dagelijkse dosis magnesium noodzakelijk is, vooral omdat het niet door het lichaam zelf wordt aangemaakt of kan worden opgeslagen voor later gebruik. Magnesium is in het bijzonder verantwoordelijk voor het soepel functioneren van ons spierstelsel. maar ook voor de stofwisseling, de botstructuur en de elektrolytenhuishouding is magnesium onmisbaar. In het bijzonder snakt ons zenuwstelsel naar magnesium. In ons hectische bestaan speelt dit mineraal een bijzonder belangrijke rol. Hoe we ons voelen, of we opgewassen zijn tegen de eisen van de dagelijkse praktijk, hoe we omgaan met de stress van alledag en over hoeveel energie en prestatievermogen - zowel lichamelijk als geestelijk- we kunnen beschikken, voor dit alles is de beschikbaarheid van magnesium in ons lichaam van doorslaggevend belang. Voldoende voorziening met dit element is dus een noodzakelijk voorwaarde voor een vitaal en gezond leven. 

  • maakt deel uit van alle stofwisselingsprocessen
  • coördineert opname en verwerking van alle andere mineralen
  • "poetst" de bloedvaten schoon en voorkomt verkalking
  • verlaagt het LDL-cholesterol
  • voorkomt bloedstolsels
  • noodzakelijk voor sterkere botten en tanden
  • ontspant bloedvaten en verkrampte spieren
  • verhoogt stressbestendigheid
  • brengt rust in het zenuwstelsel
  • geeft energie, uithoudingsvermogen en kracht
  • zorgt voor een goede nachtrust

Als men zou weten hoe eenvoudig ze met deze eenvoudige minerale substantie ziekten kunnen voorkomen, lichamelijke problemen verlichten en zich tegelijkertijd meer energie, vitaliteit en heen hoger prestatievermogen kunnen verwerven, dan zou iedereen die zicht over zijn of haar gezondheid bekommert wel dagelijks een extra portie magnesium to zich nemen. Er is geen enkele andere stof te vinden met hetzelfde vermogen ons stress bestendig kan maken, ons zenuwstelsel tot rust kan brengen, onze botten te versterken en ons uithoudingvermogen kracht te schenken. magnesium wordt om deze redenen aangeduid als het mineraal voor de innerlijke rust, maar tevens als "powermineraal" of door sporters als "winnaarsmineraal". 

Magnesium is belangrijk:

  • voor gezonde botten en tanden
  • voor hart en bloedvaten
  • bij hoge bloeddruk
  • voor de stofwisseling
  • bij spierkrampen
  • voor een gezonde huid
  • bij gewrichtsproblemen
  • bij osteoporose bij de bestrijding van pijnen en migraine
  • bij menstruatiepijnen en overgangsproblemen
  • bij stress en slaapstoornissen
  • bij een verzwakt immuunsysteem
  • bij depressie en angsten
  • bij overgewicht
  • bij diabetes
  • in de anti-aging-therapie
  • voor iedereen die sport
  • voor preventieve gezondheidszorg

Het magnesiumgehalte in onze levensmiddelen

Het magnesiumgehalte in levensmiddelen is de laatste 50 jaar aanzienlijk verminderd. Dit is het gevolg van de door monocultuur en overbemesting uitgeloogde voedingsbodem voor de planten en daarnaast door de steeds ingrijpender industriële verwerkingsprocessen van de levensmiddelen. In graan en rijst bijvoorbeeld, bevinden magnesium en andere waardevolle stoffen zich in de buitenste schilletjes. Bij verwijdering hiervan wordt tevens magnesium aan de korrel onttrokken. Voor meelproducten geldt: hoe witter het mee, hoe meer geraffineerd met alle magnesiumverlies van dien. In gedopte rijst is bijvoorbeeld niet meer dan een vijfde van de oorspronkelijke magnesiumhoeveelheid in de volkorenrijst bewaard gebleven. Uit mais verkregen zetmeel, dat als basis dient voor veel getransformeerde levensmiddelen (zoals pudding, koekjes, vruchtenyoghurt, snoepjes, kant-en-klaar-soepen en koeken) bevat slechts drie procent van het oorspronkelijk in de maïskorrels aanwezige magnesium. Koploper in magnesiumverlies onder de industrieel verwerkte producten is echter onze huishoudsuiker. De suikerbiet, waaruit de suiker wordt verkregen, verliest tijdens het productieproces het ongelooflijke hoge aandeel van 99% van zijn oorspronkelijke magnesiumgehalte.

(bron: Magnesum gebruikersboek van Dr. Barbara Hendel)